onsdag 12. mars 2014

Biodiesel

Biodiesel er en miljøvennlig type diesel som er laget av vegetabilsk olje fra planter blandet med vanlig, petroleumsbasert diesel. Biodiesel er hovedsakelig laget av raps, men kan også lages av fiskeolje og avfall. Biodiesel brukes i vanlige dieselmotorer uten behov for noen som helst modifikasjon.
Forbrenning av fossile brennstoffer frigjør karbondioksid til atmosfæren, fra olje, kull og gassreserver som har bygget seg opp gjennom millioner av år. Når man i stedet brenner biodiesel, skjer dette som en del av karbonkretsløpet, så lenge vi lar planter gjenoppta tilsvarende mengde biomasse. Biodiesel lages både ved dyrking og gjenvinning av biomasse. Avfall fra matindustri, for eksempel frityrolje, er en billig ressurs.
Raps er mest brukt i Europa som råmaterial for biodiesel, men andre råmaterialer som soya, solsikke, kokos eller palmeolje, i tillegg til fett fra dyr eller fisk, kan også brukes. Med utgangspunkt i raps, så dyrkes og høstes planten. Frøene som produseres er den interessante delen av planten pga. høy konsentrasjon av olje som kan presses ut. Oljen utvikles så til biodiesel ved at den først siles, og siden tilsettes alkohol; etanol kan brukes, men metanol er mest brukt. Etter en kjemisk prosess, som heter transesterifisering, skilles biodiesel fra glyserin. Etter dette vaskes dieselen ved at det helles vann i toppen av tanken. Siden vann er tyngre enn olje, vil vannet renne gjennom dieselen og ta med seg eventuelle rester fra frøene. Dette tappes så ut og dieselen er klar. Alkoholdelen gjenvinnes normalt fra glyserinet. Avfallsproduktet etter dette kan blant annet brukes videre til å lage biogass.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar