onsdag 12. mars 2014

Oppskrifter på miljøvennlig mat

Gulrotburger

Ingredienser:

10 gulrøtter, skrellet og kuttet i biter
2 ss. olje
3 hvitløksbåter, finhakket
3 løk, kuttet i småbiter
2 selleristilker, kuttet i terninger
1 chili, kuttet i bittesmå biter
5 ss. soyasaus
1/2 ts. hvitløkspulver
1/2 ts. basilikum
1/2 ts. paprika
1/2 ts. oregano
1/2 ts. persille
10 ss. tahin/peanøttsmør
1 dl. hvetemel

Fremgangsmåte:

Dampkok gulrøttene til de er myke (ca. 15 minutter). Hell av vannet, og mos dem.
Varm opp oljen til middels varme, stek hvitløk, løk, selleri og chili i ca 5 minutter.
Tilsett soyasaus, hvitløkspulver, persille og oregano, og la det hele steke til alt er mykt.

I en bolle blandes så gulrøttene, tahin/peanøttsmør og grønnsakene. Tilsett evt. mer krydder etter smak. Bland inn melet og tilsett evt. mer om deigen ikke blir fast nok. Varm ovnen til 225 grader. Lag burgerne i den størrelsen du ønsker, legg dem på et smurt bakeark, og stek dem ca 10-15 min på hver side.
Burgerene kan (i likhet med det meste av ferdig tilberedt mat) fryses.

Veganske eplemuffins

Ingredienser til omtrent 25 muffins: 
  • 7,5 dl hvetemel
  • 4 dl vegetabilsk melk (jeg bruker rismelk)
  • 2,5 dl sukker
  • 1 dl vegetabilsk olje (jeg bruker rapsolje)
  • 2 ts salt
  • 4 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 - 2 epler
  • Sukker og kanel til å strø over

Tilberedning:

Bland sammen vegetabilsk melk og olje.

Bland i sukker, vaniljesukker, bakepulver og salt.

Bland i hvetemel litt etter litt, og bland godt.

Skrell eplene, og skjær i små biter.

Ha litt røre i muffinsformene så bunnen er dekket, og legg i to-tre eplebiter i hver form og dytt de forsiktig nedi rørebunnen. Fyll i 
mer røre.

Strø over kanel og sukker.

Stekes midt i ovnen på 180 grader i 25 - 30 minutter.

Dersom du bruker silikonformer, la muffinsene avkjøle seg litt før du fjerner formene.

Blåbæris med hvit sjokolademousse og bringebærculis (vegan)


Ingredienser til fire porsjoner: 
  • 3 desiliter blåbær (frosne eller ferske)
  • 1 desiliter sukker
  • 0,5 desiliter lønnesirup
  • 4 desiliter soyamelk
  • 3 spiseskjeer maisstivelse

Sjokolademousse: 
  • 150 gram vegansk hvit sjokolade
  • 2 pakker vispbar havrefløte
  • Eventuelt litt melis
  • 0,5 appelsin

Bringebærcoulis: 
  • 0,5 desiliter vann
  • 0,5 desiliter sukker
  • 125 gram bringebær

Framgangsmåte: 

Ha blåbær, sukker og lønnesirup i en liten gryte og la det småkoke i ti minutter. Alt sukkeret skal bli oppløst.

Visp melk og maisstivelse godt sammen til det ikke er klumper. Hell over i blåbærgryten i en tynn stråle.

Visp det hele sammen og la det koke noen minutter til det tykner.

Hell blandingen over i en passende beholder og sett kaldt i minst tre timer.

Kjør blandingen til is ved å følge instruksjonene på ismaskinen din. Oppbevar i fryser fram til servering.

Sjokolademousse: 
Smelt sjokoladen i vannbad.

Visp fløten stiv.

Vend sjokoladen inn kremen, smak eventuelt til med litt melis.

Riv i litt appelsinskall, og gjerne også et par dråper appelsinsaft.

Fordel sjokolademoussen i porsjonsformer og sett kaldt.

Bringebærcoulis:
Kok opp vann og sukker. Avkjøl.

Kjør sukkerlaken i en kjøkkenmaskin sammen med bærene til du får en jevn saus. Sil gjennom en finkornet sil for å bli kvitt bringebærfrøene.

Anrett is og mousse på tallerkner, pynt med bringebærcoulis.


Sjokoladepuffer vegan 


Sjokoladepuffer lages tradisjonelt med puffet ris, men jeg har for anledningen brukt puffet bokhvete. Begge deler funker like bra. I tillegg har jeg slengt oppi en neve hakkede valnøtter, noe som gir en fin smaks- og konsistensvariasjon.

Ingredienser:

200 g vegan sjokolade (jeg brukte ICA sin "I ♥ eco", økologisk mørk sjokolade)
1 krm salt
5 dl puffet puffet ris/bokhvete
1 dl valnøtter, grovhakket (ev. bruk andre nøtter) (nøttene kan sløyfes og erstattes med lik mengde puffet ris)

Fremgangsmåte:

1. Smelt sjokoladen på NB: lav varme i en kjele (jeg smelter den rett i kjelen, vannbad er ikke nødvendig så lenge du bruker lav varme) Rør hele tiden med en slikkepott. Bland inn saltet.
2. Rør inn den puffede bokhveten/risen.
3. Fordel blandingen i en form med bakepapir (denne mengden er akkurat passe til en stor paiform på 25-30 cm i diameter). Sett til avkjøling.
4. Brekk i biter og vips: du har knallgode, hjemmelagde og helt veganske sjokoladepuffer!

* Oppbevar sjokoladepuffer kjølig, så holder de seg i flere uker, garantert lenge nok til at det ikke er flere igjen!


Spagetti Bolognese

Ingredienser:

1 pakke soyafarse
1 gul løk
3 fedd hvitløk
2 gulrøtter
100 g rotselleri
1 boks hakkede tomater
½ dl tomatpuré
1 dl vann
2 lagerblad
1 msk timian
salt og pepper

Fremgangsmåte:

Kok pastaen som anvist på pakken. Hakk løk og hvitløk. Riv gulrøttene og rotsellerien grovt. Stek løk, hvitløk, gulrøtter, rotselleri og soyafarse på middelsvarme i smør eller olje i stekepanna i ca 5 minutter. Tilsett vann, hakkede tomater, tomatpuré, lagerblad og timian og kok opp. La putre ca 7 minutter på middelsvarme. Smak til med salt og pepper. Server gjerne med parmesan.

Nachos

Ingredienser:

1 pose nachosships (ikke med ost eller krydder)
1 pakke vegetarisk farse
1 pose santamaria vegetarisk tacokrydder
1 liten boks mais
Revet vegansk ost (cheezy)
Soyarømme


Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 200 grader.  Legg nachoene i en stor, ildfast form.  Stek farsen i litt olje, og ha på tacokrydder og evt. litt vann etter hvert.  Strø farsen over nachosene, strø mais over, og avslutt med ost på toppen. Stek i ca. 15 minutter eller til osten er gylden. Smaker godt med salsa og guacamole til. Om du vil, server med soyarømme ved siden av.


Sjokoladepålegg

Ingredienser:

1 dl dadler
1 dl mandler
0.5 dl vann
1ts kakaopulver

Fremgangsmåte:

Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til alt er godt blandet. Konsistensen skal være relativt klissete, men smørbar. Om pålegget skal serveres til små barn anbefales det å kjøre mandlene for seg selv til alt er mer eller mindre pulverisert.


1 kommentar:

  1. Jeg vil anbefale Le_ meridian-finansieringstjenester til enhver som har behov for økonomisk hjelp, og de vil holde deg oppdatert på høye kataloger for ytterligere behov. Nok en gang vil jeg rose deg selv og dine ansatte for ekstraordinær service og kundeservice, da dette er en stor ressurs for ditt selskap og en hyggelig opplevelse for kunder som meg selv. Ønsker deg lykke til for fremtiden.Le meridianfinansieringstjeneste er den beste måten å få et enkelt lån, her er det e-post..lfdsloans@lemeridianfds.com Eller snakk med Mr Benjamin On WhatsApp Via_ + 1-989-394-3740 Takk Du for at du hjelper meg med lån igjen i mitt hjerte, jeg er evig takknemlig.

    SvarSlett